PODCAST

Succesvol ondernemen als Projector zonder je Human Design te kennen, kan dat?

Ondernemen als Projector zonder je design te kennen

Ilse [00:00:00]:
Hi, superleuk dat je luistert. Ik ben Ilse, online business mentor voor Projector ondernemers en Human Design Professional. Ik vind het leuk om een aantal onderwerpen bespreekbaar te maken in deze audio podcast aflevering, die ik oorspronkelijk helemaal niet gepland had. Maar soms zijn er spontane ideeën waarvan ik denk hey, het is eigenlijk best wel de moeite waard om daar aandacht aan te besteden. En het kan zijn dat het vragen zijn van klanten, vragen die ik op een andere manier binnenkrijg, of via gesprekken in ieder geval. Zo was er onlangs een situatie dat ter discussie gesteld werd eigenlijk of Human Design, nou of het niet onzin is, dat is natuurlijk ook een vraag die je zelf kunt stellen. Dat had ik in het begin eerlijk gezegd ook, van ja, hoezo? Nou ja, maar ook of je, ja, of je nog wel kunt ondernemen dan zonder je design te kennen. Waarom zou ik mijn design moeten kennen? Nou, 10 eerste hoef je natuurlijk helemaal niks.

Ilse [00:01:00]:
Ieders eigen vrije keuze om op een bepaald moment daar wel of niet iets mee te doen. Het kan zijn dat het je op bepaalde momenten in je leven bij je langskomt en dat je voelt dat je het verder wilt onderzoeken. Zo is dat bij mij ook gegaan. En ja, kun je nog wel ondernemen als je projector blijkt te zijn zonder je design te kennen? En natuurlijk kan dat. Alleen, het is de vraag of dat uiteindelijk op de lange termijn de makkelijkste weg is. Nou, dat durf ik nu rustig te zeggen. Met mijn 1-3 profiel ben ik er namelijk ook om allerlei dingen te ondervinden. Mensen zeggen leren door trial and error, door vallen en opstaan, dingen uit te zoeken, te zien wat werkt en wat niet werkt en daarover te delen.

Ilse [00:01:49]:
Nou, bij deze dus. En ik kan rustig zeggen, ja, je kunt ondernemen zonder je design te kennen en ja, daar kun je ook heel succesvol mee zijn. Maar het kan ook uiteindelijk als een boemerang bij je terugkomen. En er zijn wel degelijk succesvolle ondernemers die ja echt jarenlang een goede business hebben opgebouwd en dat ook echt gewoon doen en vol overgaven daar succesvol mee zijn zonder dat ze bewust zijn van hun human design. Dus dat kan. Alleen het is dan eventjes de vraag hoe je soms de keuzes hebt gemaakt en hoe dicht je bij jezelf bent gebleven. Maar het kan ook dus zijn dat je heel succesvol bent en dat het jarenlang goed gaat tot je door, nou ja, bepaalde veranderingen erachter komt dat sommige dingen niet meer werkten, zoals je ze steeds hebt gedaan. En dat kan natuurlijk te maken hebben met je eigen ontwikkeling.

Ilse [00:02:41]:
Het kan te maken hebben met fases in je leven die je tegenkomt, waar je doorheen gaat. Het kan te maken hebben met je gezinssituatie als die zich ontwikkelt. Zo zijn er nog een heleboel andere dingen te bedenken waardoor je uiteindelijk op het spoor van human design kunt komen. Maar Als het jou goed gaat zonder dat je verder er iets mee doet en dat je bijvoorbeeld weet dat je projector bent, maar zonder dat je je daar zelf verder in wilt verdiepen en het gaat goed en je bent er blij mee en je voelt je succesvol of blij of vrolijk. Het gaat gewoon allemaal lekker z’n gangetje, zoals we dat zeggen. Ja, waarom zou je daar nou verder aandacht aan besteden, omdat andere mensen om je heen vinden dat je dat zou moeten doen? Nee, dat hoeft helemaal niet. Het is niet het zoverste hokje waar je in moet passen, daar gaat het helemaal niet om. Het is alleen op het moment dat je ondervindt, dat je tegen dingen aanloopt, en dan weet je dat je projector bent en dat je keuzes wilt maken in je business bijvoorbeeld.

Ilse [00:03:43]:
Kan er gebeuren van Iemand zegt van dit of dat kun jij zo goed, daar moet je meer mee gaan doen. Waarom doe je dat niet meer? Dan kun je ook dat bij die, naar bij die. Nou zo kun je je talenten op allerlei manieren gebruiken. En ja, dat kan natuurlijk iets zijn wat je heel goed kan. Maar als je zelf niet in de gaten hebt dat er een andere kant aan het verhaal zit, waardoor je misschien merkt dat je vermoeid raakt van bepaalde dingen, of geïrriteerd, of ja letterlijk dat je energie wegloopt, of Je wordt er niet meer blij van, maar je denkt, ja, het zal wel de leeftijd zijn. Of het zal wel eens zijn omdat ik mantelzorger geweest ben, of dat ik wat heel veel energie kan vragen, of dat je heel veel kleine kinderen thuis hebt en dat je daar heel druk mee bent en dat je daar heel veel zorgen in hebt, waardoor je weinig ruimte hebt voor jezelf. Dus het kan zomaar zijn dat je niet herkent wat de bron van je onvrede is. En dan is het heel verleidelijk om in nieuwe coachingprogramma’s te stappen, op zoek naar het antwoord of om allerlei andere dingen te volgen, te kopen en voorbij te gaan aan je design.

Ilse [00:05:00]:
En als je nou een generator of een manifestation generator bent, hoeft het allemaal niet zo’n punten zijn, maar als je een projector bent, ja dan zijn toch een paar dingetjes net even anders. En het kan dus in de praktijk uitpakken dat je jarenlang met heel veel plezier en heel veel succes werkt, dat heb ik zelf ook gehad, echt kon bakken werk verzetten. Dus toen ik ook hoorde over een projector met minder energie of andere energie, dacht ik, hoezo? Nou ben ik ook een energy projector met een motor, met een motorcenter, dat is ook zo mooi. In ieder geval dat ik beter kan verklaren waarom kan ik in bepaalde periodes heel veel werk verzetten en is het daarna nodig om weer even rust te nemen. Nu was het werk wat ik deed, werkt op die manier ook in seizoenen. Dus dat was voor mij super tof. Dan kon ik een periode veel klussen hebben, een andere periode meer mijn eigen ding doen, meer aan de achterkant werken of op een andere manier werken of gewoon lekker helemaal niet werken. Alleen maar leuke dingen leren.

Ilse [00:06:02]:
Dat is ook heel fijn als projecten, als je daarvan houdt. Ook dat is natuurlijk niet dat iedereen dat op dezelfde manier leuk vindt. Dus het zijn ook echt geen standaard etiketjes. Maar het helpt wel als je er inzicht in hebt. Dus ja, kun je ondernemer en ondernemende projector zijn en een succesvolle business bouwen zonder dat je je beurs bent van je human design? Ja, dat kan. Tuurlijk kan dat. En het kan heel lang goed gaan, en misschien gaat het wel je hele leven goed. Misschien heb je heel intuïtief wel bepaalde beslissingen op de juiste manier genomen.

Ilse [00:06:39]:
Heb je ook met name een online business in de juiste periode opgebouwd. Want laat het eerlijk zijn, tien jaar geleden waren dingen iets anders dan nu, dus het kan heel goed zijn dat je daar op een hele mooie manier mee gegroeid bent, maar het sluit niet uit dat je op een bepaald moment tegen dingen aan kunt lopen. En Dan kan juist het inzicht in je design, het bewust worden van wat je van nature meebrengt, wat je van nature hebt. En bewust worden van waar je dingen hebt opgepikt van buitenaf en je eigen gemaakt. Dat kan je heel veel inzichten geven. En ik moet eerlijk zeggen, wat ook een hele belangrijke factor is, het verschil dat ik heel goed merk met de mensen waarmee je in huis woont, dus de directe omgeving waar je mee bent, Op het moment dat daar veranderingen zijn, dan merk je dat ook aan je eigen energie. En dan merk je dat ook aan je inspiratie. Dat heb ik zelf ook ondervonden in een periode dat ik ongelofelijke, leuke inspiratieverhalen kon schrijven.

Ilse [00:07:46]:
En ik begrijp nu heel goed waarom ik dat eerst kon en dat was dan in een periode dat ik ze achter elkaar kon schrijven en dat het gewoon ook daarna niet meer gebeurde, want ik had eigenlijk als het ware de inspiratie en energie daarvoor geleend. Maar dat weet je natuurlijk helemaal niet, want je doet op dat moment wat je heel goed afgaat en waar je heel veel energie en inspiratie voor hebt om dat te doen en dan kun je hele mooie dingen realiseren die later niet meer terugkomen. En het mooie is dat als je inzicht hebt in je design, dan snap je dat en dan weet je van, oh ik hoef niet op zoek te gaan naar hetzelfde, als je bijvoorbeeld nog een keer zo’n serie verhalen zou willen schrijven. Maar misschien is dat wel gewoon een eenmalig iets geweest, wat door een bepaalde combinatie, door jou als het ware, ja, gemanifesteerd kon worden of naar buiten kon komen. En zo kan het dus zijn dat je hele mooie dingen doet waarvan je later pas door je inzicht te krijgen in je humanissein begrijpt hoe dat tot stand kon komen. En dan hoef je dus ook niet van jezelf te vragen of te verwachten of te zoeken naar hoe je dat opnieuw zou kunnen doen. En je kan zelfs ook, als het gaat om uitvoerende werkzaamheden bijvoorbeeld, kun je dat, je kan dat heel goed doen. Als projecten natuurlijk kan je dat heel goed doen.

Ilse [00:09:03]:
Je kan heel hard werken. Je kan zelfs harder werken dan een generator of een manifesting generator. Dat kan zomaar ontstaan en in de juiste context kan dat ook echt gebeuren. Alleen het verschil is wel hoe je batterijtje er opgevend bij zit. En het kan heel goed zijn dat je dat in een bepaalde piekperiode kan en daarna weer los moet laten, omdat je dat niet op dezelfde langdurige manier kunt volhouden. En de sleutel is natuurlijk wel dat je de dingen doet die je gewoon super leuk vindt om te doen. Op het moment dat je echt dingen heel erg leuk vindt, dan kan je daar ook echt heel veel energie voor hebben. Dat heb ik ook ondervonden.

Ilse [00:09:41]:
Op het moment dat ik dingen deed die ik heel erg leuk vond… …Die ik heel erg leuk vond om te leren vooral. Ja, toen kon ik 80 uur, wat was het? Ik weet het niet eens. Ik weet dat mensen weleens vroegen hoeveel uur werk je. Ik had geen idee. Vond ik ook niet belangrijk. Ik had gewoon een klus. Of Iets wat ik mezelf had aangeleerd of had ontdekt of waar je op een andere manier in rolt.

Ilse [00:10:05]:
En die vond ik heel erg leuk om te doen. En ik kreeg er ook heel veel energie van om dat te doen. Ja, waarom? Omdat je iets opbouwt. Omdat je stukken vraagt van jezelf. Mijn puzzeltalent en dingen uitproberen. Nou, dat past achteraf heel erg goed bij mijn profiel om dat allemaal te doen. Maar dat wil niet zeggen dat ik dat in het tienvoud voor andere mensen op een blijvende manier wil doen. En die denkfout heb ik in het begin wel gemaakt.

Ilse [00:10:35]:
En als je dus wel onderneemt met je design te kennen, de inzichten daarin, dan kun je zelf dat soort ellende een beetje besparen. Dat je eigenlijk misschien klussen aanneemt of je bedrijf wil ophouden met een bepaald aanbod omdat je denkt dat je dat heel leuk vindt en dat je dat heel goed kan en dat kan ook zo zijn, maar dat wil niet zeggen dat je dat op continu basis zou willen doen. En juist als projector is het heel erg belangrijk om heel goed met je energie om te gaan. En dan kun je andere keuzes maken. Zo heb ik in het verleden ook in combinatie en samenwerking fotocursussen gegeven. En dat was echt heel erg leuk om te doen. Op allerlei manieren was het super leuk, het ontwikkelen ervan. En de eerste paar jaar was het echt heel leuk om dat te doen.

Ilse [00:11:25]:
Maar na een paar jaar voelde ik echt, oké, ik ben met dit stukje klaar. Van mij hoeft dat niet meer. Ik had natuurlijk helemaal geen idee van mijn design. Uiteindelijk hebben we ook de knoop doorgehakt om daarmee te stoppen, om de focus meer op workshops op een andere manier te leggen en op lesmaterialen. Nu begrijp ik heel goed waarom ik voelde dat ik daarmee klaar was. Dat de ontdekkingsfase achter de rug was, het uitproberen, het opbouwen en dat je op een gegeven moment in een routine terechtkomt die misschien voor een ander heel goed werkt, Maar die voor mij dus niet werkte. En zo kan het ook voor jou zijn, dat je door je design te gaan leren kennen, hoe meer je uiteindelijk weet en bij jezelf gaat herkennen. En dan kun je ook gewoon toestaan dat dat zo is.

Ilse [00:12:16]:
En dat je je eigen talenten kunt gaan zien van jezelf, wat echt bij jou hoort. En dan is het ook makkelijker om de keuzes te maken die het beste vooruitbrengen, zodat je op een langdurige manier blij wordt van het werk wat je doet en dat het ook niet voelt als werk. Want dat is natuurlijk de kunst dat je werk doet, wat jouw talent is, waar een ander heel erg mee geholpen is, maar wat van jou heel licht voelt, wat je van nature makkelijk afgaat. En als projector zijn dat nou eenmaal de andere dingen dan dat dat dingen zijn die je als generator doet. En het is ook zo dat als je als projector probeert heel lang om toch maar die generator te zijn, om toch maar gewoon bepaalde doeldingen te doen. Want je kan natuurlijk in theorie ook gewoon zeggen, nou, dan blijf ik gewoon lekker dat doen wat ik doe en dan ga ik dat minder uren doen, bijvoorbeeld twee dagen in de week, noem maar iets. Want ja, als je bijvoorbeeld een dienstverlener bent, Dan wil niet zeggen dat je dan je hele business gelijk wil gaan loslaten. Dat is ook best wel spannend.

Ilse [00:13:21]:
Maar wat er dan ook wel gebeurt als je dat toch aan vasthoudt, dan gaat er zoveel aandacht en focus naar dat andere werk, dat je eigenlijk geen aandacht en focus meer hebt om het werk te doen, wat je eigenlijk het makkelijkste afgaat, wat je van nature makkelijker afgaat. Dus je bent veel meer energie erin aan het steken om iets te zijn wat je van nature niet echt bent. En dat is natuurlijk zonde. Dus Ja, natuurlijk kun je ondernemen zonder je kennis van Human Design. Maar als je wel juist als proteacte inzicht hebt in je design… En de meest belangrijke dingen die je daar echt in verder kunnen helpen dan weet hoe je je aanbod kan opbouwen, wat je basis talenten zijn, wat je gaven zijn. Er zijn heel veel dingen te vinden in je design en daarom doe ik ook liever langere sessies van anderhalf uur zodat je daar meer tijd voor kunt hebben. Want ja, dan wordt alles wel een stuk makkelijker.

Ilse [00:14:21]:
Maar het is ieders vrije keuze. En het is ook zo, het kan je zomaar overkomen, dat je je chart ooit opvraagt en dat je ziet staan projector en je denkt, het zal wel. Er zijn andere dingen die aandacht vragen. En dan gaat het in de la, gaat ergens in je achterhoofd, blijft het hangen en het kan heel lang dan ergens verborgen blijven en dan is het misschien voor jou helemaal niet het goede moment om er iets mee te doen en komt het op een ander moment misschien bij je terug of helemaal niet. Nou, ook dat is net hoe je zelf de dingen tegenkomt. Dus niets moet, alles mag en voel gewoon voor jou waar je zelf mee verder wilt. Ik wens je een fijne dag, tot de volgende keer!

Gratis Meedenkers

Automatisch in je mailbox:

Als Projector met een 1/3 profiel maak ik van alles mee wat ik graag met jou deel, om jouw groei te versnellen. Bovendien deel ik regelmatig exclusieve inzichten en waardevolle extra's met mijn lezers. Meld je aan en ontvang vandaag nog de nieuwste Meedenker rechtstreeks in je mailbox. 

N

HUMAN DESIGN

N

Online marketing

N

Online ondernemen

"