Katten zijn eigenwijs en eigenzinnig. Ze houden van vrijheid en bepalen zelf wel wat ze doen, ze laten zich niet zomaar in een hokje stoppen. Ik ben een kattenmens.

Soms houden katten je een spiegel voor. Zo ook laatst, toen ik een rondje ging hardlopen.

Wij hebben twee katten. De een is liever lui dan moe en de ander is avonturier. Tenminste, dat dachten wij. Dagen kan ze van huis zijn. We werden nieuwsgierig naar haar barre tochten. Zou je ook wel eens willen weten wat je huisdier toch uitspookt buiten jouw blikveld?

Toen ik laatst ging rennen stond poes Sascha al klaar en holde vrolijk mee. Ik vond het wel gezellig. Dus besloot ik haar mee te laten lopen en mijn tempo aan te passen. Alleen….daar maakte ik een cruciale fout. Ik ging namelijk linksaf de straat in en niet naar rechts.

Dus wat gebeurde er?

Eerst leek er niets aan de hand en rende ze heel enthousiast mee, de staart omhoog. Tot het einde van de straat. Daar stopte ze. “Tot hier en niet verder”. Zoiets moet ze hebben gedacht.

Plotseling had ze iets heel belangrijks te doen: zich wassen en een plant besnuffelen. Toen ik even later terugkwam rende ze weer vrolijk mee naar huis. Alsof er niets aan de hand was. Heel gewoon.

Maar ik was benieuwd tot waar ze eigenlijk zou gaan. Dus ik probeerde het nog een keer.

Maar nu gebeurde er iets. Ze stopte niet maar liep voorzichtig een stuk verder. Op haar hoede zette ze door en stapte over haar angsten heen.

Heel voorzichtig, met kleine stapjes. En onder begeleiding van mijn bemoedigende woorden ging ze steeds een stukje verder. Langzaam uit haar comfortzone.

Blijkbaar heeft ze, meer dan wij denken, een vaste route. Haar eigen veilige route. Waarschijnlijk is ze gewoon minder avontuurlijk dan wij altijd dachten. En heeft ze op bepaalde momenten gewoon wat hulp nodig om verder te komen.

wat heeft dit nu met ondernemen te maken?

Het deed me denken aan de veilige routes die je kiest en hoe spannend het is om uit je comfortzone te treden.

Als ondernemer gaan starten, dat is al een hele stap. En misschien doe je dat al een poosje. Maar wat doe je als je meer ambities hebt, als je voelt dat er meer groei in je bedrijf zitten? Maar je vindt het spannend stappen te zetten? Of je weet niet goed wat je verder kan helpen.

Je ontwikkelt vaak vaste patronen en routes. Dingen mijden die je liever niet doet. Net als onze Sacha. Vaak onbewust. En niemand die aan de buitenkant ziet wat jou eigenlijk bezighoudt.

En juist als je veel alleen werkt dan moet je jezelf vooruit helpen. Dat is niet altijd eenvoudig. De verleiding is dan om het te laten zoals het is.

Het kan dus heel spannend zijn om nieuwe stappen te zetten. Maar weet je wat? Wat maakt het uit, wie ziet dat eigenlijk? Denk maar aan de kat. Vaak ben jij zelf de enige die het merkt.

Maar weet je wat echt helpt?

Zorg dat je er niet alleen voor staat.

Zoek iemand om mee te sparren of om mee te groeien. Die jou aanvult in die dingen die jij lastig vindt. Om taken uit handen te geven die je echt graag kwijt wilt. Dan kom je steeds weer een stapje verder. Buiten je comfortzone.

En ach, natuurlijk geldt dit niet alleen voor ondernemers. Geldt het niet voor ons allemaal?