PODCAST

Stop met aanpassen

Liever lezen? Lees hier het transcript

Ilse [00:00:00]:
Hoi, leuk dat je luistert. Ik ben Ilse Weerdenburg van ilsedenktmee.nl, online business mentor en human design professional voor ondernemende projectors. Projectors die dus willen gaan ondernemen, of al langer ondernemen, of op een andere manier vastlopen in het arbeidsproces bijvoorbeeld, en dan op zoek gaan naar de volgende stap. En heel vaak komen mensen dan bij mij langs, op een bepaalde manier, soms voor een gesprek en natuurlijk ook gewoon voor sessies en voor Korte trajecten. Ik doe geen lange, maar alleen maar korte trajecten. Maar goed, onderwerpen die we daarin tegenkomen zijn heel vaak in grote lijnen hetzelfde. En één van die onderwerpen is namelijk jezelf terugvinden. Dat is precies waar we ook induiken aan de hand van je jonge design start en aan de hand van dat wat er eigenlijk al is, want heel veel dingen weet je al wel, maar het zit zo verstopt.

Ilse [00:00:54]:
En hoe kan dat nou? Dat kan omdat we ons als projector heel erg veel zijn gaan aanpassen. Aanpassen aan van alles om ons heen. En niemand kan daar natuurlijk wat aan doen, want we krijgen geen gebruiksaanwijzing. Dus we doen dat gewoon maar zo goed mogelijk. Maar ongemerkt pas je je heel veel aan. En veel meer dan je zelf bewust bent en veel meer dan wat andere mensen van je kunnen inschatten natuurlijk. Dat is ook niet zo raar. Op zich is aanpassen op een gezonde manier helemaal niet raar, want je hebt met elkaar rekening te houden.

Ilse [00:01:31]:
Het is een beetje geven, een beetje nemen. Dus soms moet je je natuurlijk gewoon voegen naar bepaalde situaties. Maar het is wel belangrijk om bewust te worden van wanneer het 10 koste van jezelf gaat. En dat zijn nou precies de dingen waar ik met klanten ook induik. Omdat als je afgestemd wil ondernemen, als je vastgelopen bent als projector, dan is het heel erg belangrijk dat je je bedrijf en jezelf weer op een lijn kan krijgen op een manier die langdurig voor jezelf werkt. En niet met een snelle oplossing waarvan je denkt dat dit het misschien is en uiteindelijk breng je jezelf weer verder van je eigen route af. En soms heb je daar gewoon dingen in te doen. Uiteindelijk levert dat natuurlijk het beste resultaat op.

Ilse [00:02:17]:
Want aanpassen, te veel aanpassen, jezelf wegcijferen, nou wat kan er allemaal gebeuren als je dat doet? Ga maar na. Je energie loopt weg, je wordt bitter en je wordt niet gelukkig. Maar het is wel belangrijk om te weten wat dan van jezelf is. Want ook als je in human design gaat verdiepen zijn er natuurlijk ongelooflijk veel valkuilen. En één daarvan is iets wat ik zelf terug hoorde. Want ik ben deze podcast gewoon spontaan gestart. Ik ben het gewoon gaan doen op mijn manier. Ik heb er helemaal niet bewust over nagedacht.

Ilse [00:02:51]:
Nee, ik ben het op een bepaald moment gewoon gaan doen. Gelukkig zijn er ook mensen die het heel leuk vinden en daar krijg ik hele leuke reacties op. Maar Ik hoor ook wel eens, ja, die en die doet het zo en zo en zo. Daar moet je een voorbeeld aan nemen. Ja, dat kan iemand dan vinden. En dat snap ik wel, want wat mensen misschien verwachten, is heel veel theoretische uitleg over jongen niet zijn. Nou, dat doe ik niet. Ja, waarom niet? Omdat het voor mij niet de meest logische weg is om te delen.

Ilse [00:03:23]:
Voor mij is het logisch om te delen over kennis en ervaringen, maar ook de dingen die ik meemaak en verhalen die ik wil delen met anderen. Dat is voor mij de logische manier. Natuurlijk komt daar wel human design kennis bij kijken, maar niet misschien op een manier die iemand anders doet. Ik wil niet zeggen dat ik dat niet op een bepaald moment ga doen, hè. Dat kan. Maar oorspronkelijk ben ik deze podcast gewoon gestart om dingen te delen, ervaringen te delen, te inspireren en om mensen ook een beetje een hart onder de riem te steken. Want laat we wel wezen, als projector kun je dat wel eens gebruiken. Het is niet de meest makkelijk weg.

Ilse [00:04:05]:
En dus, wat je dan ook vaak tegenkomt, is dat je best wel oude pijn tegenkomt, of je gaat ineens anders naar jezelf kijken. En dat heb ik zelf natuurlijk ook meegemaakt. Het is niet echt, ja het is wel heel bevrijdend dat je erachter komt, dat is superfijn, maar het kan het proces met zich meebrengen. En dat is iets wat we vaak vergeten, maar tegelijkertijd zijn die processen ongelooflijk belangrijk om bij je zelf terug te komen En om te zorgen dat je een bedrijf bouwt wat in overeenstemming is met jezelf en waar je blij van wordt. En wat ook superbelangrijk is, wat je de klanten brengt die ook echt jouw klanten willen worden. Want je hebt er niks aan als je jezelf aanpast voor iets wat je niet bent, waardoor je dingen doet die eigenlijk niet bij jou passen, waardoor je energie wegloopt en waardoor je misschien ook niet, waarschijnlijk, de klanten aantrekt die jou echt zien voor wat je waard bent, voor wat jij echt te brengen hebt. En betekent dat je bedrijf gaan optimaliseren afgestemd op je human design, kan het betekenen dat je dingen moet loslaten. Ja, dat heb ik ook heel vaak gedaan.

Ilse [00:05:22]:
Is dat makkelijk? Nee, echt niet. Maar de winst is wel voor jezelf, omdat het je heel veel oplevert. Rust in je leven, vertrouwen, naar een heleboel andere positieve dingen. En weet je, als het gaat om delen over je ondesign, delen over het ondernemen als projector, Dan is het natuurlijk heel verleidelijk om vooral theorie te gaan delen, maar wat ik belangrijk vind is die theorie over je profiel bijvoorbeeld. Er zijn allerlei dingen over te vertellen, tuurlijk, maar wat ik belangrijk vind is om dingen in een context te plaatsen. Dus waarom doe ik bijvoorbeeld ook mijn projector business reading, doe ik niet alleen een reading om te vertellen van nou dit en dat, dat zie ik. Nee, ik heb daar mijn eigen pakketje van gemaakt en dus werkt het bij mij zo dat je kan een sessie afspreken en ik doe eerst een intake zodat je je vragen kwijt kunt, zodat je optimaal de tijd gebruikt. En dan zet ik dingen in mijn online leeromgeving klaar, gewoon hele simpele dingen die maken dat je goed voorbereid op die sessie bent, zodat het ook niet te veel informatie is, maar dat je het ook makkelijk kunt laten landen.

Ilse [00:06:37]:
Want soms vraagt dat best even wat van, hé, wat hoor ik allemaal, wat betekent het allemaal? En ik vind het dus belangrijk als je iemand spreekt, dat je de tijd kan hebben om naar het verhaal te luisteren wat iemand te vertellen heeft. En dat ik dan in kan gaan op waar iemand in de praktijk tegenaan loopt. En dat is dus mijn manier, maar iemand anders doet het weer anders. Dus doe ik bij mij de Projector Business Sessie altijd in combinatie met praktijk situaties. Geef aan waar je businessworsteling is. We kijken ook naar een businessvraag. En in relatie daarmee kijken we dus naar je design. Dus dat is iets anders dan dat ik vertel Succescenter is dat en dat en dat, profiel is dat en dat en dat.

Ilse [00:07:24]:
Nee, het gaat om het grote geheel. En dat is voor mij dus de logische weg. Maar zo heeft iedereen zijn eigen weg. Ik doe op de manier die bij mij past en die ook de mensen prettig vinden die bij mij langskomen daarvoor. Nou, als je dat op die manier gecombineerd wil, inzicht in je design en richting antwoordduidelijkheid over een specifieke vraag waar je mee worstelt, als het gaat om ondernemen bijvoorbeeld, of willen gaan ondernemen of iets dergelijks, of klanten, of je aanbod. In ieder geval, er zijn verschillende onderwerpen waar mensen mee vast kunnen lopen. En Dan heb je niet altijd een lang traject nodig. Dus het is heel belangrijk om inzicht te hebben in wat je zelf brengt, wat bij jou past, hoe je dat het liefste doet.

Ilse [00:08:12]:
En dus heb ik ook mijn aanbod in het samenwerken met klanten op een hele specifieke manier gedaan. Dat wil niet zeggen dat ik er nooit over getwijfeld heb. Tuurlijk! Want met al die open centers die we hebben, zijn we natuurlijk heel gevoelig voor allerlei invloeden. En dat betekent ook de dingen die je doet, dat je daarin keuzes kunt maken. En je kan wel heel standaard verhalen vertellen, maar ik vind het altijd fijn om het in de context te plaatsen. Dus het is maar net wat je zoekt. En het is vooral heel erg belangrijk om de dingen te doen waar je zelf blij van wordt, die jezelf weinig energie kosten. Zo belangrijk is het om inzicht te hebben in je design en niet om echt allerlei hele ingewikkelde theoretische dingen allemaal te weten en te leren, want het kan je echt overspoelen als je alles wil weten en vooral als je alles in je eentje wil uitpuzelen.

Ilse [00:09:07]:
Ik heb het ook geprobeerd en gelukkig heb ik op een bepaald moment allerlei hulp ingeschakeld. Ben ik verschillende dingen gaan doen om mijn kennis te verdiepen, heel specifiek, maar ook voor coaching voor mezelf natuurlijk. En uiteindelijk is dat wat je het snelste verder brengt. Nou aanpassen, aanpassen als je dat thema herkent en als je nou denkt van ik ben helemaal klaar met het aanpassen. Ik heb me nauwelijks genoeg aangepast, wanneer ben ik aan de beurt? Check dan eens de mogelijkheden op mijn website. Er zijn verschillende dingen die je daar natuurlijk sowieso gratis kan vinden. De checklist kun je ook weer vinden en dan vind je de meest voorkomende valkuilen. En volg je eigen richting sowieso.

Ilse [00:09:52]:
Het is zonde om je eigen projectortalent te laten verpieteren als je te veel aanpast aan anderen. Dan word je gewoon niet blij van. Bedankt voor het luisteren en tot de volgende keer!

Tips & inspiratie voor Projectors: Meedenkers in je mailbox:

Wil je je energie als Projector optimaal benutten en je ondernemerschap naar een hoger niveau tillen? Meld je aan voor de Meedenkers Nieuwsbrief en ontvang direct waardevolle tips en inzichten die speciaal voor jou zijn samengesteld.

Wat je kunt verwachten:

  • Praktische tips voor het beheren van je energie
  • Inspiratie en motivatie om je unieke pad te ontdekken
  • Handige marketing & business weetjes voor Projectors

Waarom aanmelden?

  • Op maat gemaakt voor Projectors
  • Direct bruikbare tips om je ondernemersreis te verbeteren

Meld je nu aan en ontvang de eerste editie van de Meedenkers Nieuwsbrief direct in je inbox!

"