PODCAST
Hoe vaak durf jij ‘Nee’ te zeggen?
Hoi, welkom, leuk dat je luistert. Ik ben Ilse Weerdenburg online business mentor en Human Design Professional.voor ondernemende projectors. En vandaag een onderwerp wat mij weer ter orde kwam en het kwam te sprake op verschillende manieren.
Ilse [00:00:26]:
En ik herken het namelijk ook heel erg en daarom vond ik het wel leuk om daar eerst aandacht aan te besteden omdat het een onderwerp is waar je misschien zomaar aan voorbij gaat, maar waarvan ik merk dat het voor projectors een moeilijker dingetje is dan voor veel andere mensen. Als ik het even op die manier in hokje stop. We gaan het namelijk over nee kunnen zeggen. Want hoe goed kun jij nee zeggen tegen iets? En ik herken het bij mezelf. Ik kan heel toegewijdend zijn, steeds minder. Althans ik maak daarin steeds betere keuzes. En ik luister ook steeds beter naar alle raadgevers die ik vanuit mijn human design nu veel bewuster ben. En wat gaat er over tegen welke dingen je ja zegt en tegen welke dingen je nee zegt.
Ilse [00:01:23]:
Nou heb je dat niet altijd allemaal natuurlijk zelf in de hand, want op het moment dat je natuurlijk een gezin hebt, of je hebt een baan, of je hebt werk met bepaalde verantwoordelijkheden, dan kun je natuurlijk niet zo makkelijk nee zeggen tegen van alles en nog wat. Maar je bewust worden hiervan,dat helpt wel. En ik weet dus ook,
Ilse [00:01:45]:
Als ik voor mezelf spreek, dat ik vaker tegen klussen bijvoorbeeld ja heb gezegd, als het gaat om werk, waarvan ik eigenlijk voelde dat ik dat beter niet kon doen. En dan wist ik vaak nog niet eens waarom dat was. Maar Nu ik een aantal jaar ook met het projector zijn bezig ben, kan ik natuurlijk veel beter terugkijken op die situaties en van daaruit plaatsen en begrijpen waarom ik eigenlijk voelde dat ik bepaalde keuzes beter niet kan maken en het tegen beter weten in toch deed. Want als iemand anders iets kan, waarom zou ik dat dan niet ook kunnen? En ditzelfde patroon zie ik ook bij andere mensen die projectors zijn.
En nee zeggen tegen iets, dat brengt natuurlijk ook van allerlei angsten met zich mee. En dan kan het nee zijn op iets wat je gevraagd wordt, maar het kan ook nee zeggen zijn, bewust worden van dat je het niet allemaal hoeft op te lossen, van iets wat je misschien naar je toe trekt. En misschien herken je dat wel, dat je allerlei dingen ziet, en dat kun je natuurlijk ervaren in privésituaties, in werksituaties, als je in een team werkt misschien, of met mensen op allerlei manieren samenwerkt, dat je ziet een probleem ontstaan. En ja, soms kan het makkelijker zijn om het zelf op te lossen, of omdat iemand anders het niet begrijpt, of omdat je denkt dat je het beter kan, of omdat je graag gezien wil worden, of omdat je graag verbonden wil zijn met iemand. Het kan ook zijn dat iets zich voordoet en dat je graag die connectie met die ander wilt en dat dat een reden is waarom je een bepaalde klus doet. En dat je eigenlijk alles voor lief neemt, omdat je het contact met die andere persoon belangrijker vindt dan datgene wat je moet doen. En op het moment dat je je bewust bent van je protector zijn en dat je daarin niet teveel doedingen beter kunt doen, kan je natuurlijk een andere afweging maken. Maar het neemt niet weg dat je misschien de relatie met iemand anders wel belangrijker vindt dan wat het voor jou betekent. Alleen, het verschil is dat je zelf met je beperkte sakrale energie daar uiteindelijk de prijs voor betaalt. Nou kun je natuurlijk de sakrale energie wel lenen van iemand anders, Als je in de nabijheid bent van die persoon. En dat kan ook online zijn dat je merkt dat je aangaat op de energie van een ander.
Ilse [00:04:24]:
Maar uiteindelijk merk je vaak pas veel te laat dat je er last van hebt en dat je dus letterlijk je energie opverbruikt aan de verkeerde dingen. En dat hoeft natuurlijk niet allemaal zo’n probleem te zijn,maar het werkt vaak langer door.
En als het langer door werkt, dan heb je er meer last van dan je denkt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je s’avonds uitgeput op de bank voor de televisie zakt, veel te lang blijft zitten, zakken chips leeg eet, noem maar wat. Dat je vergeet om voor je vermoeid bent naar je bed te gaan, omdat je het gewoon niet meer goed voelt wat het met je doet, of omdat je afleiding zoekt. Maar het kan ook gebeuren dat je bijvoorbeeld iets anders zoekt om je op te focussen, bijvoorbeeld boeken lezen, en dat je niet in slaap kan komen en niet in de gaten hebt waarom dat is. Dat kan allemaal te maken hebben met dat je niet voldoende nee gezegd hebt en je daar niet van bewust bent. Maar ja, het is niet altijd zo makkelijk. Als je bijvoorbeeld werkt met klanten, als je graag je rekeningen wil betalen, als je geld wil verdienen als ondernemer.
Ilse [00:05:44]:
En dat je ergens voelt van, ja, ik moet andere keuzes maken, maar ja, het moet toch maar even zo tussendoor. Of laat ik toch maar even doorbijten, want dat doen andere mensen toch ook. Maar echt nee durven zeggen, kan je uiteindelijk verder brengen. Want wat gebeurt er nu als je ja blijft zeggen tegen dingen waar je eigenlijk een nee op voelt? Wat er bijvoorbeeld kan gebeuren, is dat je een aanbod hebt, dat je een aanbod creëert, of dat je je business vanuit een hele rationele manier probeert vorm te geven, uit te voeren, terwijl je eigenlijk voelt dat het niet klopt. Uiteindelijk gaat het dan ook niet werken. En naarmate dat je dieper duikt in je design en in je drijfveer, in je uiteindelijke doelen, en dat zijn de situaties, als ik met klanten werk, dan kijk ik gewoon ook naar diepere lagen, dan kijk ik gewoon verder dan de dingen die je zo in de eerste instantie in de oppervlakte ziet en die je uit losse onderdelen kunt waarnemen. Ik kijk meer naar de rode draad die er is en op die manier kom je achter meer dingen dan je zo in eerste instantie kunt zien. En dat betekent dat je dan veel meer bij jezelf uitkomt. Maar heel vaak weet je dat niet. En ik ben daar zelf ook een tijd zoekende in geweest. En ik merk dit ook bij klanten die de Swiss aan het maken zijn, naar meer afgestemd op basis van hun design ondernemen.
Ilse [00:07:26]:
Maar vooral is het ook een lastige als je de transitie maakt van uit dienstverlener, dat je bijvoorbeeld uitvoerende diensten doet voor klanten, als je bijvoorbeeld een funnelbouwer bent, of een websitebouwer, of een tekstschrijver, of een active campaign specialist.
Dat heb ik zelf ook gedaan. En dan kom je in een soort overgangsfase terecht.
Ilse [00:07:52]:
En dat betekent in zo’n overgangsfase dat het belangrijk is om nee te kunnen zeggen. Maar je weet misschien nog helemaal niet goed waar je ja tegen kunt zeggen. Want dat zit dan in zo’n ontwikkelingsperiode waar je zelf nog zoekende in bent. En dan kan het best wel link zijn als je luistert naar mensen die het best met je voor hebben, absoluut. Maar die toch niet goed weten wat je echt als projector bezighoudt. En als je daar gevoelig voor bent, kun je zomaar van je eigen pad afraken, want mensen die er niks van weten, die vinden er dan wat van. En ja, als je zelf een beetje op een kruispunt staat, dan kun je zomaar dingen aannemen en van jezelf denken, ja maar ik kan dat toch gewoon doen? Of je wil je bewijzen, of je wil dat iemand je aardig vindt, of je wil gewoon werk hebben. Er kunnen allerlei redenen zijn dat je ja zegt tegen dingen waar je eigenlijk beter nee tegen kunt zeggen.
Ilse [00:09:04]:
En het kan best een zoektocht zijn. En toch levert het je iedere keer inzichten op als je het wel doet. En hoe kom je er nou achter waar je dan ja tegen kunt zeggen? Nou allereerst is het natuurlijk bewust worden van je projector zijn en wat dit betekent, wat het voor jouw energie is. Want op papier een projector zijn is iets anders dan in het dagelijks leven het ook leven en daar dan de dingen bij doen of laten die voor jou correct zijn. En dat betekent dat jouw definitie van als projector voor iemand anders heel anders kan zijn. Want het kan heel goed zijn dat iemand anders ergens
Ilse [00:09:59]:
ja tegen kan zeggen en daar heel veel plezier en energie uithaalt, terwijl jij denkt, ja maar dit kost toch heel veel energie? Maar dat betekent dat het voor jou bijvoorbeeld energie kost, maar voor de ander bijvoorbeeld niet. Ook al is het misschien iets wat niet alleen ritsen is, maar ook bezig zijn.
Ilse [00:10:21]:
Er zitten heel veel verschillende gradaties tussen. En het heeft ook te maken met motivaties. Dus het kan iets zijn wat iemand leuk vindt, maar het kan ook de motivatie zijn waarop je dat doet. Want je kan een reden hebben om dat te willen doen. Omdat je bang bent voor afwijzing, of omdat je graag gezien wil worden door de anderen, dat je mee wil tellen, dat je erbij wil horen, dat je bang bent als je nee zegt, dat ze je niet meer nodig hebben. Nou, zo kunnen heel veel redenen zijn. En het is nog niet zo makkelijk om daar voor jezelf nog soms de vinger op te leggen, als je maar steeds beter bewust wordt van waar je wel ja tegen wil zeggen.
En dan ga je uiteindelijk ook steeds vaker nee zeggen, tegen
Ilse [00:11:13]:
de dingen waar je beter nee tegen kunt zeggen. En het heeft dus niets te maken met gebrek aan toewijding of met luiheid. Het gaat er gewoon om dat je jezelf steeds beter leert kennen en dat je veel beter je eigen keuzes kunt maken die passen bij jouw projectenrol en bij jouw strategie en bij jouw energetische plaatje wat jij brengt. Om een beetje houvast te bieden op dit gebied. Ik ben zelf natuurlijk ook in alle volkhuilen gelopen en ik zie ook mensen die ik spreek, Die zijn ook in heel veel volkeulen gelopen. De een meer, de ander minder. Maar naarmate je in een druk gezin bent, bijvoorbeeld of met andere mensen samenwerkt of samenwoont, is het veel moeilijker om bij jezelf te blijven. En daarom heb ik de Protected Krachtgids gemaakt.
Ilse [00:12:21]:
Die kun je vinden op mijn website. En op die manier kun je wat informatie eruit halen om jezelf beter te leren kennen, om jezelf krachtiger te voelen, zodat je ook vaker nee kunt zeggen en voor jezelf beter weet waar je ja tegen kunt zeggen. Je kan natuurlijk beginnen met een gratis checklist valkuilen vermijden. Ja, bekende valkuilen. En als je ze herkent, dan kom je er vaker uit. Dus op die manier kan je ook al veel beter nee leren zeggen en ja zeggen tegen de juiste dingen. En natuurlijk kun je ook al beginnen met daar nee tegen te zeggen, maar ik hoop natuurlijk dat je vaker ja gaat zeggen tegen de dingen die je verder helpen als projector en ondernemer, want het is een hele mooie uitdaging. Het wil alleen niet altijd zeggen dat het makkelijk is.
Ilse [00:13:21]:
Ik wens je een mooie dag, bedankt voor het luisteren en tot de volgende keer!
Ontdek jouw Projector kracht met Meedenkers
Automatisch in je mailbox:
Wil je je energie als Projector optimaal benutten en je ondernemerschap naar een hoger niveau tillen? Meld je aan voor de Meedenkers Nieuwsbrief en ontvang direct waardevolle tips en inzichten die speciaal voor jou zijn samengesteld.
Wat je kunt verwachten:
- Praktische tips voor het beheren van je energie
- Inspiratie om je unieke pad te ontdekken
- Exclusieve updates over mijn nieuwste content en aanbiedingen
Waarom aanmelden?
- Op maat gemaakt voor Projectors
- Direct bruikbare tips om je ondernemersreis te verbeteren
Meld je nu aan en ontvang de eerste editie van de Meedenkers Nieuwsbrief direct in je inbox!