Je kent het vast wel: je deelt in een reactie op Facebook een link naar je website. En helaas zie je dan niet de juiste foto op Facebook terug. Je ziet een oude afbeelding, die je liever niet ziet.

Wat als de verkeerde tekst of afbeelding wordt getoond?

Dat is natuurlijk zonde. Zeker als je nieuwe foto's hebt geplaatst hebt of je website hebt geüpdatet.

Je deelt je website niet voor niets op social media en dan wil je ook dat dit bijdraagt aan optimale zichtbaarheid op internet. Je wilt daarom de juiste foto op Facebook terug zien.

Worden jouw gegevens niet juist getoond op social media? Dan is het tijd om in actie te komen. Gelukkig kun je het oplossen met zes eenvoudige stappen.

Hieronder zie je hoe zo’n afbeelding van een website er uit ziet op Facebook. Het kan een foto zijn of een op maat gemaakte afbeelding zoals hieronder. De tekst in het grijze vlak haalt het systeem uit de omschrijving op je website.

De juiste afbeelding voor je website op Facebook:

In 6 stappen kun je dit zelf oplossen:

 1. Waar is je website mee gemaakt? Is dit WordPress zoja, dan kun je onderstaande stappen volgen. Zo nee, volg dan de stappen en kijk wat je kunt gebruiken. Begin met in het dashboard (de achterkant) van je website van je website te controleren welke mogelijkheden jouw website biedt.
 2. Voor WordPress: installeer en activeer de Yoast SEO plugin. Heb je dit al gedaan? Controleer dan of je deze kunt updaten en loop de volgende stappen door. Heb je de plugin nog niet dan kun je hier de Yoast plugin gratis downloaden.
 3. Maak je afbeeldingen upload deze afbeeldingen of foto’s naar je website. Wordt er al een afbeelding getoond maar is het een oude uit je mediabibliotheek? Vervang deze dan door een nieuwe. Bepaal of een foto volstaat of dat je liever een afbeelding met tekst maakt zoals je in Canva kunt doen.
 4. Stel de plugin in met de gegevens zoals die voor jou van toepassing zijn. (Check meteen ook de omschrijving van je website).
 5. Stel Google en Facebook op de hoogte van de wijzigingen
 6. Controleer hoe je website wordt getoond en waarschijnlijk zie je dat je aanpassing niet meteen is doorgevoerd. Dit heeft tijd nodig en ook nog een paar acties vanuit jouw kant. Geef dit door aan Facebook en Google.
de juiste foto op Facebook

Extra punten van aandacht

Er zijn nog een paar zaken om aan te denken: Google en de social media platforms zijn continue in ontwikkeling. Houd daarom ook hun updates en wijzigingen in de gaten. Op dit moment voert Facebook grote wijzigingen door.( februari 2021)

1. Check of je website juist is gekoppeld via de bedrijfsmanager.

Informatie zoals afbeeldingen, wordt sneller geladen doordat het op servers wordt opgeslagen. Google en Facebook doen dat om jou zo sneller van de juiste informatie te kunnen voorzien. Eerst moet alles dus ververst worden. En dit geldt ook voor de browsers waarmee je op internet surft. Dat betekent dat je oude informatie te zien kunt krijgen terwijl je toch wijzigingen hebt doorgevoerd.

2. Leeg regelmatig het geheugen (caches) van de browsers op je computer én op je telefoon.

3. Check eventueel met een andere browser zoals Firefox of Google Chrome.

4. Geduld. Soms duurt het even voordat alle wijzigingen zijn doorgevoerd.

Facebookinstellingen op de juiste manier hoe zit dat?

Al die techniek is mooi maar je moet de systemen wel vertellen wat ze moeten doen. Dus is het belangrijk dat je je website en kanalen goed inrichten. Als jij hen helpt met de juiste informatie dan zullen zij jou belonen door de juiste informatie te laten zien aan anderen. Houd daarom ook in de gaten welke wijzigingen Facebook doorvoert.

Over de Yoast plugin voor SEO

De Yoast SEO for WordPress plugin is een van de meest gebruikte plugins voor SEO (zoekmachine-optimalisatie). Daarbij bevat deze plugin ook veel handige social media functies. Er is een gratis plugin en er zijn betaalde aanvullende plugins.

Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld je lokale vindbaarheid wilt vergroten. De basis plugin is prima om mee te beginnen en je kunt er al heel veel mee bereiken qua zoekmachine optimalisatie.

Hoe kun je dit nu testen zonder de Premium plugin of zonder dat je meteen een bericht op Facebook plaatst met de verkeerde afbeelding?

Zet je berichten op “alleen mij” en plaats de link. Publiceer en als het niet goed is verwijder de post. Let er wel op dat je de volgende berichten wel weer openbaar plaatst!

Punt van aandacht als je in de Yoast plugin bent ingelogd:

Check of je 'Open Graph'-metadata toevoegen hebt ingeschakeld

Zet deze functionaliteit aan als je wilt dat Facebook een voorbeeld met afbeeldingen en een samenvatting van de tekst toont als een link naar je site wordt gedeeld.

Heb je geen afbeelding speciaal hiervoor toegevoegd dan kiest het systeem voor jou. De open Graph meta data zorgt ervoor dat in zoekmachines inhoud van je website wordt getoond. Zo zien de bezoekers meer dan je url – de naam van de pagina alleen.

Stap voor stap met WordPress

 • Login op je website
 • Ga naar dashboard
 • Plugin SEO Yoast
 • Ga naar tabblad ‘Sociaal’
 • Vul je gegevens in
 • Schakel ‘Open Graph’ in
 • Upload de juiste afbeelding
 • Volg de andere stappen zoals boven beschreven

Vertel Google en Facebook dat je veranderingen hebt doorgevoerd.

Google en Facebook weten niet direct dat je website is aangepast. Daarvoor moeten hun bots eerst langskomen. En dat kan even duren. Help ze daarom even zodat je gegevens versneld worden getoond op de juiste manier. Dit doe je door zelf je pagina aan te melden bij Facebook en Google.

Via onderstaande link http://www.google.nl/intl/nl/add_url.html

Ook Facebook moet je vertellen dat je gegevens zijn gewijzigd. Dat doe je via deze link: https://developers.facebook.com/tools/debug/

P.S. gebruik je een caching plugin op je website? Leeg deze dan ook.

Meer Marketing Meedenk Tips automatisch in je mailbox? [ KLIK HIER ]