Hoe krijg ik meer klanten via mijn website?

apr 14, 2023 | Content strategie, Online marketing

Hoe krijg je meer klanten via je website

Regelmatig krijg ik de vraag: hoe krijg ik meer klanten via mijn website?

Terecht een goede vraag en goed om daar bij stil te staan. Je hebt een website tenslotte niet voor niets.
Door de groei van social media wordt wel eens gedacht dat een website overbodig is. Het hangt er helemaal vanaf hoe je onderneemt en of je aan risicospreiding wilt doen. Persoonlijk vind ik het verstandig om wèl een website te hebben, om meerdere redenen.

Je website is je bedrijf online.

En als je een website hebt dan wil je dat deze wat oplevert natuurlijk. Dat begint bij bezoekers. Want zonder bezoekers immers geen kopers. Daarom is de vraag ‘Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website’ het begin van wat je eigenlijk wilt: meer verkopen. Het gaat daarom niet alleen om het aantal bezoekers maar vooral om wat zij DOEN.
Een goede website werkt voor jou en is meer dan je online visitekaartje alleen. Dat betekent dat je over een aantal zaken moet nadenken. Het allereerste is: wat wil je met jouw website bereiken? Wat wil je dat de bezoeker doet?
Een succesvolle website.
Een website is pas succesvol als deze je aan klanten helpt. Daarom moet een succesvolle website zorgen voor ‘conversie’.
Meer bezoekers voor hogere conversie.
Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Conversie betekent dat bezoekers tot actie over gaan. De actie die jij voor ogen hebt: een aankoop doen, een sessie boeken, informatie opvragen of je gratis weggever aanvragen. Je wilt tenslotte niet dat de bezoeker onverrichterzake je website weer verlaat, toch?
En die bezoeker die actie ondernomen heeft, kan jouw klant worden.
 
Tip: Bedenk wat het doel is van jouw website.

Zonder bezoekers op je website weinig klanten.

Dan heb je dat mooie aanbod en die prachtige website. Hoe krijg je dan meer bezoekers op je website? Die vraag ligt aan de basis van elke succesvolle website.

Een succesvolle website, wat is dat eigenlijk?

Een succesvolle website voldoet aan een aantal voorwaarden en de belangrijkste punten zal ik straks met je delen. Het internet verandert continue, Google dus ook. En daarom heeft je website regelmatig aandacht nodig. Alles wat je aandacht geeft groeit: dat geldt óók voor je website. Meer aandacht, meer waarde, meer groei.
Als je hoger in Google wilt komen, beter gevonden wilt worden, kom je al snel uit bij SEO: zoekmachine optimalisatie.
Maar..de laatste jaren is er veel veranderd en daarom zijn veel SEO-optimalisatielijstjes niet meer relevant. Bijblijven is essentieel èn er is meer belangrijk dan SEO alleen.
Google wil waarde leveren.
De zoeker – jouw potentiële klant – heeft een vraag. En jij hebt het antwoord. Google wil waarde leveren en brengt vraag en antwoord bij elkaar.
Daarmee is aandacht voor de vraag van je klant een belangrijke factor om meer bezoekers naar je website te krijgen. Daarover straks meer. En SEO-technieken op de juiste manier toepassen natuurlijk.
Maar er is meer belangrijk.

Tijd voor een check.

Als je meer bezoekers wilt dan moet de basis, het fundament van je website, eerst op orde zijn.
Je website moet:
  1. Snel laden
  2. Mobielvriendelijk ofwel responsive zijn.
  3. Goed leesbare titels en teksten bevatten: óók op mobiel!
  4. Duidelijke knoppen hebben en links die echt werken.
  5. Een eenvoudige menustructuur hebben.

Waarom is mobielvriendelijk zo belangrijk?

Steeds meer mensen bezoeken een website vanaf een mobiel apparaat. Zo’n 50% van de zoekopdrachten wordt mobiel gedaan. Per doelgroep kan dit verschillen: zakelijke zoekers zullen eerder vanaf een desktop zoeken dan consumenten.
En natuurlijk speelt ook leeftijd hierbij een rol. Hoe jonger hoe meer mobiele gebruikers. Bedenk zelf maar eens hoe jij je smartphone gebruikt. Daarnaast is het zo dat een steeds groter groeiende groep consumenten helemaal geen computer meer heeft. Als je zelf als bedrijf een laptop hebt dan realiseer je je dat vaak niet.
Daarom is het heel belangrijk dat ook jouw website optimaal werkt op mobiele apparaten. Jouw bezoekers letten daar op én Google let daar ook op.
Google is continue bezig zoekresultaten te verbeteren.
Daarom kijkt Google dus niet meer naar de desktop versie van je website, maar juist naar de mobiele versie. Als je mobiele website niet goed werkt, ziet Google dit als een slechte match. Vraag en antwoord zijn dan niet optimaal op elkaar afgestemd.
En Google wil zoekers juist een optimale ervaring bieden. Daarom zal ze websites die niet mobielvriendelijk zijn straffen met een lagere ranking. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Check daarom eerst of je website mobielvriendelijk is.
Wil je weten of jouw website mobiel vriendelijk is? Doe dan hier de gratis scan
Als je dit op orde hebt en je hebt voldaan aan de andere punten van het lijstje van hierboven, is je website prettig in gebruik. Daarmee heb je de eerste stap genomen om meer bezoekers te krijgen naar je website. Dan ga je verder aan het werk voor meer bezoekers en meer klanten.
 
Tip: Een website die mooi is hoeft nog niet te werken voor je klanten.

Meer bezoekers door aandacht voor je doelgroep.

Zoals ik al eerder schreef: Google wil zoekers optimaal bedienen met de beste resultaten. En daar kun je op inspelen door waardevolle content te plaatsen op je website. Content waar jouw doelgroep blij van wordt.
Aandacht voor je klant levert meer bezoekers op.
Zorg dat je bezoeker niet hoeft na te denken over je boodschap. Weet waar je doelgroep naar zoekt én over wil lezen.
Zo kun je gaan bloggen en de inhoud van je pagina’s herzien. Contentmarketing (relevante informatie waarbij je doelgroep centraal staat) is een manier van marketing waarmee je geld en energie kunt besparen. Een duurzame manier van marketing omdat je met een goed artikel vele jaren bezoekers naar je website kunt halen.
Natuurlijk moet je eerst wel het werk doen en levert het je niet in één dag gouden bergen op. Maar goede content maken kan je op vele manieren helpen.
En daarmee is contentmarketing anders dan wanneer je gaat adverteren. Een advertentie-campagne stopt immers direct als je niet meer betaalt.
 
Tip: Verdiep je in je doelgroep

De waarde van SEO

Om nog even terug te komen op SEO: zoekmachine optimalisatie. Ofwel datgene wat nodig is om hoog te komen in Google zodat je gevonden wordt. Goede SEO is een vak apart.
Zoals ik al zei: standaard lijstjes voldoen niet meer omdat alles zo snel verandert. Hoe belangrijk het werkelijk voor je is, hangt af van jouw marketingroute. Schrijf je graag blogs, is het belangrijk dat je gevonden wordt via Google? Dan is het heel verstandig je te verdiepen in SEO, een cursus te volgen of een specialist in te schakelen. Die helpt je bijvoorbeeld met een interview of een zoekwoorden onderzoek.
Zo weet je waar je staat en waar je kansen liggen. Echt beter vindbaar worden door SEO is meer dan het inrichten van de Yoast plugin alleen.
En meer dan dat: alles draait om relevante content waar jouw doelgroep naar op zoek is. Ook al lijkt alles SEO technisch OK, als de inhoud niet relevant en aansprekend is, levert dit je geen klanten op.
Maak aansprekende content waar je doelgroep blij van wordt

Aansprekende en waardevolle content maken is belangrijk.

Vaak zie ik bij klanten dat ze het schrijven van e-mails en blogs uitstellen. Om dan snel in actie te komen als er meer verkocht moet worden. Dat is jammer want het levert vaak stress op en niet het gewenste resultaat aan klanten.
Of er wordt helemaal niet begonnen. En dat is helemaal zonde. Want elk stuk waardevolle content kan je verder brengen. De beste manier is daarom om echt te beginnen maar HOE dan?
Eerlijk gezegd snap ik dat wel. Want beginnen met schrijven is ook niet zo eenvoudig. Meestal wordt het gemakkelijker als je een startpunt hebt en in de flow komt. En er tijd voor maakt. En juist dat schiet er vaak bij in.
Tip: Zorg dat je een beginpunt hebt voor het schrijven van je content

Dit zal je ook interesseren

Zo gebruik je Human Design in je marketing en online business

Zo gebruik je Human Design in je marketing en online business

Human Design wordt steeds populairder. Dus is de kans groot dat je er over hebt gehoord. En als je ondernemer bent dan vraag je je misschien af hoe je deze kennis kunt toepassen in je marketing en online business. Mogelijk heb je je Human Design chart (je blauwdruk)...

Waarom Human Design mijn bedrijf verandert

Waarom Human Design mijn bedrijf verandert

‘Wow’ dacht ik toen ik dat ik mijn chart zag. Volgens Human Design ben ik een Projector .....zie je wel....ik mankeer niets. Er viel een last van mijn schouders. Human Design was al eerder via een uitnodiging op mijn pad gekomen. Toch had ik er behalve voor werk, voor...

Waar komt de naam Ilse denkt mee vandaan?

Waar komt de naam Ilse denkt mee vandaan?

Eigenlijk is het heel simpel. Meedenken is wat ik als vanzelf doe. Kansen zien en onbenut potentieel ontdekken. Anders gebruiken wat er al is. Het grote plaatje zien. Verbanden zien die voor een ander niet altijd logisch zijn.  Toen ik voor de tweede keer begon met...