Projector, vertrouw op jezelf en geef nooit op

feb 20, 2024 | Human Design


Herken jij dit ook: je voelt dat er meer in je zit, maar het lijkt er niet uit te komen. Je hebt het gevoel dat er iets ontbreekt, maar je kunt er niet precies je vinger op leggen. Totdat Human Design op je pad komt en je ontdekt dat je een ‘Projector’ bent. Langzaamaan beginnen steeds meer puzzelstukjes op hun plek te vallen. En als je dan ook nog ondernemer bent, kan dit nog meer processen in gang zetten.

In dit artikel neem ik je mee in mijn ondernemersreis want ook ik heb het allemaal meegemaakt. Onthoud, zelfs als het voelt alsof je vastzit, kan een beetje zelfontdekking alles veranderen.

Projectoren hebben van nature de gave om anderen te begrijpen en te leiden, maar ze hebben niet dezelfde continue energie als Generators. Hun rol is om te begeleiden, adviseren en leiden, vaak door hun diepgaande inzicht en observatievermogen. Maar wat als je niet bewust bent van deze natuurlijke rol? Je groeit op en leert dingen alsof je een Generator of Manifestor bent. Raar is dat niet want Human Design was immers nog niet bekend. Maar dit alles kan wel zorgen dat je keuzes maakt die je verder van je pad afbrengen of dat je thuis komt te zitten vol zelftwijfel om maar wat te noemen.

Volgens de principes van Human Design heeft iedereen een unieke rol en doel in het leven. Als Projector met een 1/3 profiel is mijn doel om te leren door middel van ervaringen en uitdagingen aan te gaan. Met de opgedane kennis en inzichten kan ik anderen weer vooruit helpen.

Het 1/3 profiel

Het 1/3 profiel, ook wel bekend als onderzoeker/martelaar, combineert de eigenschappen van de eerste en derde lijn. De eerste lijn staat voor nieuwsgierigheid en het ontdekken van nieuwe dingen. De derde lijn staat voor experimenteren en leren door ervaring. Dus als je het 1/3 profiel hebt, betekent dit dat je natuurlijk nieuwsgierig bent en graag nieuwe dingen ontdekt. Je bent ook bereid om te experimenteren en te leren door te doen. Herken jij jezelf hierin als een 1/3? Ik in iedergeval wel.

En dat is precies waarom ik mijn ervaringen hier deel. Ik heb genoeg geleerd en telkens wanneer er iets nieuws voorbijkomt, leer ik weer bij.

Gemakkelijk is anders, tot je het snapt.

Er zijn momenten geweest waarop ik er genoeg van had en wilde opgeven. Echt, je wilt niet weten hoevaak ik ben vastgelopen en tegen beter weten naar een antwoord zocht. Maar nu zie ik steeds duidelijker waar ik van mijn koers was afgedwaald. Als je je autoriteit en strategie volgt, zal dat uiteindelijk tot succes leiden. Tja en wat is succes? Dat is weer voor iedereen anders. Dit kost allemaal tijd. Ik heb inmiddels bewezen dat het kan. Daarom durf ik nu gerust te zeggen: geef nooit op, Projector, en vertrouw op jezelf!

Hoe bouw je een bedrijf als Projector?

Het is normaal om aan alles te twijfelen als dingen tegenzitten en het lijkt alsof er niets stroomt. Maar alles wat je nodig hebt is er al. Soms moet het gewoon worden opgeschud en (her)ontdekt worden. Conditioneringen vragen aandacht en de verhalen die je met je meedraagt brengen kansen maar ook uitdagingen met zich mee.

Tijdens mijn reis ontdekte ik steeds meer verborgen lagen onder gebeurtenissen, ervaringen, verdriet, zorgen, verhalen, overtuigingen, ziektes en trauma’s. Gelukkig ontdekte ik ook veel mooie en blije dingen en waardevolle bronnen.

Ik word herkend voor “dat ik anderen weer in beweging krijg wanneer ze zijn vastlopen in hun bedrijf, hun blokkade help doorbreken”. Wist ik veel, het ging gewoon vanzelf. Ik was helemaal niet bezig met die coaching termen. Ik hielp gewoon mijn klanten vooruit in online business en marketing en had er plezier in.

Ondernemen op uitnodiging

Toen ik in 2009 begon met ondernemen, was het op uitnodiging van een vriendin. We hadden eigenlijk elkaar uitgenodigd en het voelde alsof alles vanzelf ging. Daarvoor was ik erg zoekende geweest. Ik wachtte letterlijk al jaren op een uitnodiging, zonder dat ik me daarvan bewust was. Hopeloos werd ik er soms van. Een cursus ‘webshops’ bracht wat verlichting.

Oorspronkelijk ben ik juwelier/goudsmid en heb de benodigde kwalificaties om mijn eigen bedrijf te starten. Anderen adviseerden me om deze opleiding te volgen omdat ik zo creatief ben. Hoewel dat waar is, kwam ik er later achter dat ik helemaal niet graag met mijn handen werk. Ik ben een creatieve denker, geen maker.

En opgroeien in een ondernemersfamilie heeft me geleerd om hard te werken en verantwoordelijkheid te nemen, het zit als het ware in mijn bloed. Elke schoolvakantie werd er gewerkt. Dat vond ik normaal. Dus het is niet gek dat ik voor mezelf wilde beginnen. Maar hoe dan?

Geen interesse

Ik had absoluut geen interesse om verder te gaan in de goud- en juweliersbranche. Na een tijdje gewerkt te hebben, kwam ik plotseling thuis te zitten met kleine kinderen. Nu realiseer ik me hoeveel moeite ik heb gedaan om dingen te bereiken en zie ik duidelijk dat het niet zo goed ging op bepaalde punten.

Nu ik mijn design ken, kan ik precies aangeven waar die problemen vandaan kwamen. Het draaide niet zozeer om mezelf willen bewijzen of gezien willen worden. Het was vooral de drang om dingen te veranderen, in beweging te zetten en potentieel te kunnen benutten.

Maar jeetje, wat is het moeilijk om rust te nemen, los te laten en je ambitie opzij te zetten op bepaalde momenten. Want die ambitie dat is mijn gate 54 ‘drive’ die ik dus letterlijk heb.

Projector business

Afijn, uiteindelijk werd ik dus ondernemer. Dat wat ontstond ging helemaal op de Projector manier. Dat zie ik nu. De workshops die we gaven, de manier waarop we mensen op een speelse manier in beweging konden zetten en laten samenwerken. En de manier waarop we klanten aantrokken. Ook hoe ons aanbod op basis van uitnodigingen ontwikkelde. Ik noemde dat gewoon intuïtieve marketing. Wist ik veel? En ja, dat is het toch uiteindelijk ook?

Van dat hele wachten op de uitnodiging had ik natuurlijk geen idee. Het gebeurde vanzelf. Alles ging speels, intuïtief en er was niets aan ‘bedacht’ en juist dat was onze kracht. En de marketing zaken deed ik gewoon op de manier die voor mij logisch was en goed voelde. Nu weet ik dat dit precies past bij Projectors.

Zolang we onze intuïtie en creatieve flow maar volgden, werd het een succes. En zo gebeurde het dat we met kinderfeesten begonnen en uiteindelijk voor groepen van 150 man programma’s draaiden. Als iemand vroeg: “Hoe kom je aan klanten?” zei ik: gewoon, ze komen naar ons toe, ze vinden ons.

Eind goed al goed zou je denken. Nee dus want er kwam een kink in de kabel, en nóg eentje. Zo kunnen dingen gaan in het leven. We maken immers van alles mee. En ik wist nog niets van Human Design. De gevolgen laten zich raden.

Nu kan ik zo de punten aanwijzen.

Ik zie waar het succes vandaan kwam en waarom. En ik zie waar bitterheid en stress ontstond en waarom. En al die kennis en ervaring heb ik weer meegenomen naar een volgende ronde. Toen ik voor de tweede keer voor mezelf begon kwamen ook de fijnste klanten via een uitnodiging op mijn pad.

Natuurlijk wist ik niet dat ik Projector ben dus ik ging de verkeerde dingen doen. Combinaties maken die op de lange termijn voor mij niet werkten. Ik stapte in allerlei business programma’s maar maakte ze niet af of volgde de adviezen niet op. Het paste gewoon niet bij mij, nu weet ik pas waarom.

Op een bepaald moment heb ik het allemaal maar losgelaten want ik was al een hele tijde zoekende. Ik ging echt aan mezelf twijfelen. Hoe meer successen van een ander ik zag hoe onzekerder ik ervan werd, misschien herken je dat wel? Alsof iedereen het snapt behalve jij. Ik had al eerder bewezen dat iets kon werken maar wat gewoon gaan twijfelen aan mezelf. Dus dacht ik dat die anderen het wel beter zouden weten dan ik. Ai, daar had ik iets mis.

Uiteindelijk besloot ik me op één expertise te focussen en dat hielp.

Kort gezegd, kwamen de beste uitnodiging op mijn pad in een periode van rust. Al had ik wel daarvoor een paar heldere besluiten genomen. Uiteindelijk begon er weer van alles te stromen, de goede kant op. Inclusief de uitnodigingen voor Human Design. Er ontwikkelden zich steeds meer mooie nieuwe dingen en ik ontmoette heel veel fijne klanten.

Is alles zomaar goed gekomen?

Welnee! Dat duurde echt wel even. Human Design is als een konijnenhol waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. En dat heb ik dan ook gedaan. Op zich is dat logisch gezien mijn analytische geest.

Jeetje wat heb ik veel geleerd, gevolgd en aan coaching gedaan. En dan het proces van deconditioneren: ik ben van alles tegengekomen in dit proces. Natuurlijk is dat nog niet af want dit blijft gewoon doorgaan. Steeds een stapje verder. Er bleken veel meer verhalen te zijn dan ik dacht. Nog meer lagen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Maar wat is er veel gebeurd in positieve zin. Ook op ondernemersgebied heb ik heel veel losgelaten. Steeds een stukje meer tot het punt waar ik nu ben.

Was dat allemaal makkelijk? Nee echt niet. Maar elke keer als ik bij een klant merk dat deze uit de impasse komt en het ook weer voelt stromen dan maakt dat me blij. Zo komt dat hele pakketje aan kennis en ervaring weer goed van pas. En dat voelt dan voor mij als echt succes want daar draait het immers om. En het mooie is dat alles wat ik gedaan, geleerd en ontdekt heb nu als een puzzel bij elkaar past. Inclusief Human Design. Juist dat maakt alles zichtbaar en begrijpelijk.

Dus als je tot hier bent gekomen en je bent Projector,

leer van mijn ervaring en geef nooit op. Vertrouw op jezelf om je ondernemersreis tot een succes te maken want echt je hebt al zoveel in huis!

(Tipje van de sluier: zo is de Diamantroute ontstaan)

Gratis Meedenkers in je mailbox

Waardevolle inzichten, inspiratie en exclusieve extra's voor Projector ondernemers:

Als Projector met een 1/3 profiel maak ik van alles mee wat ik graag met jou deel, om jouw groei te versnellen. Bovendien deel ik regelmatig exclusieve inzichten en waardevolle extra's met mijn lezers. 

Meld je aan en ontvang vandaag nog de nieuwste "Meedenker" rechtstreeks in je mailbox. Onderwerpen zijn:

N

HUMAN DESIGN

N

Online marketing

N

Online ondernemen

"

Dit zal je ook interesseren

Hoe kom je aan een team als Projector en ondernemer?

Hoe kom je aan een team als Projector en ondernemer?

Voor een Projector in Human Design is het cruciaal om bij het ondernemen een team achter zich te hebben staan, en hier zijn de redenen: Behoud van Energie: Als Projector ervaar je energie in golven. Door samen te werken met een team kun je bepaalde taken overdragen,...

Projector in Human Design? Ontdek je unieke krachten en valkuilen

Projector in Human Design? Ontdek je unieke krachten en valkuilen

Als jij het type Projector bent of iemand kent die dit is, dan is het slim om je er in te verdiepen. Want de ‘Projector’ heeft een bijzondere krachtige rol en unieke gaven in onze maatschappij. Toch kan dat heel anders voelen als het jezelf betreft. Hoe komt dat? En...

Krachtige transits en mijn persoonlijke reis

Krachtige transits en mijn persoonlijke reis

Hoe doe je aan marketing met een volledig open keelcentrum? Ik vond dit een ingewikkelde vraag. In principe kun je alles doen en met elke stem spreken. Klopt, en zo ervaar ik dat ook. Van praten heb ik zelfs jaren mijn beroep gemaakt maar dat wat altijd in interactie...