Als ondernemer heb je vast wel eens nagedacht over het versturen van nieuwsbrieven. Het lijkt een slimme zet om op deze manier in contact te blijven met je klanten en potentiële klanten. Maar is het echt zo verstandig? In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of nieuwsbrieven sturen wel zo’n goed idee is en waarom.
Voordelen van nieuwsbrieven sturen
Toen ik andere ondernemers hielp met de technische en strategische kant van e-mailmarketing met ActiveCampaign (ook bekend onder de naam Mailblue) kwam regelmatig de vraag of ik kon helpen met het opstarten van e-mailmarketing.
De techniek doe ik zelf niet meer voor anderen maar ik kan wel mijn ervaringen met je delen zodat je daar je voordeel mee kunt doen. Zeker als je wilt beginnen met het sturen van nieuwsbrieven of daar meer mee wilt bereiken.
Eerst even aandacht voor de voordelen van het versturen van nieuwsbrieven. Een mailinglijst opbouwen om je bedrijf te laten groeien is een slimme zet. Het is wat mij betreft een onmisbaar onderdeel van een goed marketing fundament. Jij bent de baas over je mailinglijst en niet Facebook – Meta – of een ander social kanaal. Bouw je bedrijf daarom niet op ‘geleende grond’ maar zorg dat je de basis in eigen beheer hebt.
Nieuwsbrieven sturen is emailmarketing
Ik hoor wel eens dat mensen niets aan e-mailmarketing willen doen maar wèl nieuwsbrieven willen sturen. Maar ook jouw nieuwsbrief is gewoon marketing. En dat is helemaal prima want klanten heb je gewoon nodig als je onderneemt. Anders heb je een hobby.
En het versturen van nieuwsbrieven is zeker een goed idee en kan positief werken voor je bedrijf. Dit is waarom:
- Klantbinding: Door regelmatig contact te hebben met klanten en geïnteresseerden via een nieuwsbrief, kun je de band versterken en lezers betrokken houden.
- Informatie delen: In een nieuwsbrief kun je allerlei belangrijke informatie, updates en aanbiedingen met je doelgroep delen.
- Verkeer genereren: Als je interessante content in je nieuwsbrief zet, kun je lezers uitnodigen om naar je website te gaan. Zo genereer je meer verkeer naar je website en dat is altijd een slimme zet.
Nadelen van nieuwsbrieven
Hoewel er dus zeker veel voordelen zijn aan het sturen van nieuwsbrieven, zijn er ook nadelen of beter gezegd valkuilen:
- Spamgevoeligheid: Veel mensen ontvangen dagelijks veel e-mails, waardoor jouw nieuwsbrief als spam gezien kan worden. Door de ontvanger óf door de techniek die achter het versturen van emails zit. Hoe dat werkt leg ik uit in deze minicursus. Je hoeft echt zelf geen bewuste spammer te zijn om in de spambox te belanden. Als je begrijpt wat hierbij een rol speelt dan wordt het maken van succesvolle nieuwsbrieven eenvoudiger. Zo voorkom je dat mensen zich uitschrijven of je e-mail helemaal niet openen. Ook kan het zijn dat ze je mail nooit zien omdat de techniek dit tegenhoudt en jouw bericht naar de spambox stuurt.
- Tijdsintensief: Het schrijven en verzenden van een nieuwsbrief kost tijd en energie. Je moet interessante content creëren en de nieuwsbrief een beetje aantrekkelijk schrijven. Dit kan behoorlijk tijdrovend zijn, zeker als je het naast je andere werk doet of het schrijven lastig vindt.
- Techniek is ingewikkeld: Je hebt een nieuwsbriefsysteem maar je vindt het lastig er goed mee te werken. Daarom kies je de makkelijke weg en stuur je alles naar iedereen. Misschien is het platform waar jij mee werkt niet meer de oplossing voor jou. Als het te ingewikkeld is kun je er hulp bij zoeken of je er verder in verdiepen. Want mogelijk loop je waardevolle kansen mis.
- Lage conversie: Ook al maak je je nieuwsbrief vol aandacht: toch blijft de conversie laag. Lage conversie betekent dat minder mensen kopen of actie ondernemen dan je verwacht. En dat is natuurlijk ongelooflijk jammer. Mogelijk hebben je contacten geen tijd of interesse om de hele nieuwsbrief te lezen en klikken ze dus niet door naar je website.
Zo kun je nieuwsbrieven voor je laten werken
Als je je nu afvraagt of je nog door moet gaan met het nieuwsbrieven sturen, weet dan dat je nog van alles kunt doen om wel het resultaat te behalen dat je wilt. Met een beetje aanpassing kun je het versturen van je nieuwsbrieven toch succesvol maken:
- Funnels en automatische email series: maak geautomatiseerde emailseries met relevante mails die naar je contacten gestuurd worden op basis van bepaalde voorwaarden.
- Ontwikkel een persoonlijke marketing route. Met die automatische emailseries kun je een e-mailmarketing route creëren met funnels en ontvangt je lezer de informatie die op dat moment passend is.
- Segmenteer je nieuwsbrief: Stuur niet altijd zomaar naar iedereen dezelfde nieuwsbrief. Door een segment te maken – een aantal voorwaarden waar mensen aan voldoen om je nieuwsbrief te ontvangen – stuur je de mail naar een passende groep mensen.
- Ontwikkel een strategie: als je een persoonlijk strategisch plan ontwikkelt, dan wordt het gemakkelijker om je nieuwsbrief te maken. Het helpt je onderwerpen te vinden en een klantpad te ontwikkelen, onderwerpen te vinden en je doel te bereiken. Zo’n strategie hoeft niet ingewikkeld te zijn. In het E-mailmarketing Startpakket ontdek je veel handige gidsen en checklists die je daarbij kunnen helpen.
- Schakel hulp in: als je nieuwsbrieven wilt sturen en je bereikt niet het gewenste resultaat kan passende hulp je de inzichten brengen die je nodig hebt. Dit is ook zo’n onderwerp wat ik bespreek tijdens de VIP Marketing Sessie. Begin met de minicursus IOS 15 waarin je veel inzichten opdoet die je kunnen helpen.
- Kies de juiste e-mailmarketing software: Misschien ben je jaren geleden begonnen met Mailchimp en gebruik je niet alle mogelijkheden omdat je de Engelse taal lastig vindt. Of is het voor jou niet visueel genoeg. Of heb je een ander systeem waar je de kriebels van krijgt. Mogelijk heeft jouw e-mailmarketing software beperkte mogelijkheden en kom je daardoor niet verder. Kortom, het kan goed zijn eens te checken of het systeem dat jij hebt jou nog dient.
- Heb je ooit je Human Design chart aangevraagd en ligt deze nu in de kast te versloffen? Of vraag je je af wat Human Desgin voor jouw marketing kan betekenen? Weet dan dat je verdiepen in jouw persoonlijke blauwdruk je ook inzichten kan geven in het maken van content die jouw ideale klant nodig heeft.
- Ontwikkel een contentstrategie, dus een route van relevante en inspirerende content – inhoud, – die jij aanbiedt aan je lezers. Dit kan je helpen inhoudelijk meer sterke nieuwsbrieven te maken. Je hoeft op deze manier niet elke keer het wiel uit te vinden want een contentstategie geeft je houvast bij het maken van je mails. Zo voorkom je dat je aan ‘op goed geluk’ marketing doet of niet weet wat je kunt schrijven.
Conclusie
Nieuwsbrieven versturen is op zich een slimme zet maar het is belangrijk om ook rekening te houden met valkuilen. Overweeg daarom wat jij kunt doen om meer succes te behalen met de mails die je stuurt. Een mailingslijst is nog steeds een ongelooflijk waardevol onderdeel van je marketing fundament.Extra reden om hier zorgvuldig mee om te gaan.
Wil je meer weten over effectieve marketingstrategieën? Begin dat met de gratis online Business Routekaart en check de VIP marketing sessie